Het vinden van een naam voor een praktijk neemt soms tijd in beslag. Na zoeken en lezen was het duidelijk dat er geen betere naam gepast was dan deze van iets dat ik elke dag zag.  De vlier of Sambucus nigra staat reeds jaren te pronken in onze tuin.

 

 

 

 

Vliertakken kunnen na een bepaalde tijd hol worden en zijn daardoor ooit vaak  gebruikt geweest voor het maken van fluitjes. Vandaag is vlierhout ook soms  nog terug te vinden als mondstuk van de midwinterhoorn.

Wanneer het geluid van de midwinterhoorn weerklinkt, kondigt het de zonnewende aan. De nachten zullen korter worden en het licht meer en meer tevoorschijn komen. Ik geloof dan ook dat na donkere tijden, lichte tijden zich aankondigen.  Hoop en lichtpuntjes doen leven. 

Ook de vlierbloemen kan men gebruiken. Een kopje water drinken, waarin de vlierbloesem heeft gelegen, kan licht laxerend en vochtafdrijvend werken. Wanneer men de bladeren kneust of er thee van maakt, kan men muggen en vliegen op een afstand houden, wanneer men de muren ermee insmeert. De bes zelf valt ook te gebruiken maar mag NOOIT rauw gegeten worden, daar ze voor de mensen een giftige stof bevat!  Op de juiste manier gebruikt bevatten ze o.a. veel vitamine C, kan men er kruisbessenjam van maken... 

Men kan dus zeggen dat de vlier in zijn geheel moet bekeken worden, elk onderdeel heeft een functie en moet met de juiste zorg worden omringd.

En tenslotte zegt men dat...

-de vlier het huis waarin je woont, beschermt

-de vlier een hulp is bij het ondernemen van veranderingen in je leven

-zijn holle takken net zijn als energiestromen die doorheen ons lichaam gaan,

-...